Zweedse Inlandsbanan koopt 5 LINT-treinen van NS Financial Services

Het Zweedse Inlandsbanan heeft vijf LINT treinen van NS Financial Services overgekocht. De moderne dieseltreinen creëren kansen voor de ontwikkeling van het openbaar vervoer in het binnenland van Zweden.

Een werkgroep bestaande uit politici en ambtenaren van Länstrafikbolaget in Jämtland en Dalarna, Inlandsbanan AB en de gemeenten Östersund, Berg, Härjedalen, Orsa en Mora werkten sinds de herfst van 2018 actief aan een alomvattende aanpak van de ontwikkeling van het openbaar vervoer in het binnenland. Nu zijn er mogelijkheden uitgegroeid om een vervoersdienst op te zetten tussen Mora en Östersund.

Inlandsbanan heeft samen met Region Jämtland Härjedalen, de gemeenten en het bedrijfsleven sinds eerder in 2012 de 'Snow Train' opgericht op de route Östersund-Mora. De ontwikkeling heeft een vruchten afgeworpen en gezorgd voor een flinke boost in het openbaar vervoer op dit traject, waarbij er sprake is van een verdubbeling.

"We zien een sterke interesse om met de trein te reizen en iets minder dan de helft van de passagiers reist over de hele route Mora-Östersund. Inlandsbanan is blijkbaar een natuurlijke route tussen westelijk Mälardalen en Jämtland, via Dalarna", zegt Peter Ekholm, CEO van Inlandsbanan AB.
EO Länstrafiken in Jämtland.

Verkoop

De treinstellen van het type LINT staan al geruime tijd bij NS Finnacial Service te koop, en wordt door NS niet meer ingezet. Het betreft de in de wagenloods in Amersfoort opgeslagen treinstellen 21, 22, 23, 27 en 35. De treinstellen werden voornamelijk in de Achterhoek ingezet maar zijn tegenwoordig overbodig nu de NS geen dieselspoorlijnen meer faciliteert, en omdat veel spoorlijnen nu worden geëlektrificeerd.

Foto: Inlandsbanan
Foto: Inlandsbanan