NS: Over enkele jaren nieuw betaalsysteem voor reizen

De NS gaat reizigers met openbaar vervoer van deur tot deur en met automatisch betalen tegemoetkomen. Zo moet er een nieuwe slimme ov-chipkaart komen en volgt er een nieuwe techniek voor een 'single check-in'.

"Vóór 2023 lanceren we een nieuwe, slimme ov-chipkaart. Ook betaalpas, creditcard en smartphone worden snel geschikt gemaakt voor in- en uitchecken in een open banksysteem.", laat  Tjalling Smit (Directeur NS Commercie & Ontwikkeling) tegenover De Telegraaf weten. "We zijn volop bezig met testen. Reizen op rekening via NS Flex, dat nu 100.000 gebruikers heeft, zal ook verveelvoudigen. De belangstelling voor saldoloos reizen is erg groot."

In de loop van 2020 moet er een nieuwe techniek gelanceerd worden waarmee reizigers kunnen inchecken via een app op hun telefoon, waarbij de hele rit in kaart wordt gebracht via locatiebepaling met GPS. Op die manier zouden ze continu gevolgd kunnen worden. Wel benadrukt Tjalling Smit dat ze wel toestemming hiervoor moeten geven. "Maar dan hoeven ze niet meer steeds opnieuw in en uit te checken bij vervoerders. De afrekening is aan het eind van de dag.”, vertelt hij.

Reizigersvereniging Rover laat weten nog vraagtekens te hebben over de nieuwe ov-chipkaart. "Gooi de bestaande kaart niet weg voordat de opvolger zich in de praktijk heeft bewezen", zegt Rover-directeur Freek Bos tegenover de krant. "En dat geldt ook voor nieuwe betaalsystemen en de hsl. Het mag de reiziger in ieder geval niet meer geld kosten. We willen gemak.", vervolgt hij.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb