NS houdt twee proeven voor snellere trein tussen Groningen en Randstad

Er komt een extra proef met een snelle intercity vanuit de stad Groningen naar de Randstad die ook stopt in Assen. Dat heeft NS-topman Roger van Boxtel van de Nederlandse Spoorwegen donderdag toegezegd.

De NS wil de bereikbaarheid tussen de Randstad en Groningen vergroten met een extra snellere trein. Door tussenstops in Assen en Lelystad over te slaan en de snelheid te verhogen, kan de reistijd met circa een kwartier worden verkort.

Ergernis in Drenthe

De aankondiging van de proef leidde tot grote ergernis in Drenthe, omdat die provincie ook meebetaalt aan het oplossen van knelpunten in het spoornetwerk in Noord-Nederland. Bovendien zou het het overslaan van de tussenstop op station Assen maar drie minuten schelen.

Om te kijken welke trein het beste uit de proef komt, zullen er twee proeven worden gehouden met een intercity. Eén daarvan zal een tussenstop in Assen maken, en de andere zal dit station overslaan.
Uiteindelijk zal de gekozen variant  worden voorgelegd aan de zogenaamde 'spoortafel'. Daarin zijn Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel vertegenwoordigd, net als noordelijke gemeenten, Arriva en het OV Bureau Groningen Drenthe.

Foto: NS
Foto: NS