Onveilige overweg Scheemda definitief afgesloten met elektrisch hek

Vanaf afgelopen donderdag is de sluipverkeer-route aan de Vogelzangsterweg in Scheemda definitief afgesloten voor niet-bestemmingsverkeer. Met een groot elektrisch te openen hek is de onbeveiligde overweg alleen nog toegankelijk voor enkele omwonende agrariërs. Fietsers en voetgangers kunnen het hek wel passeren.

De aanleg van het hek is de aanloop voor een aanstaande ombouw van de onbeveiligde overweg tot een bewaakte overweg. Eerder dit jaar vond er een aanrijding plaats, waarbij er een automobilist om het leven kwam toen zijn auto werd geschept door een trein.

Tijdelijke maatregel

In de afgelopen periode is in overleg met de gemeente Oldambt en omwonenden door ProRail naar de veiligste en best mogelijke maatregelen gezocht. De uitkomst daarvan bestaat uit vier definitieve maatregelen die zijn afgesproken. Daarbij is meegewogen dat deze route als een ongewenste sluiproute bekend staat voor autoverkeer en voor fietsers en voetgangers juist als een belangrijke verbinding in de regio geldt. Zo is er nu een elektrisch hek geplaatst voor bestemmingsverkeer, waaronder omwonende agrariërs. Ook is er eerder al bebording geplaatst om wegverkeer duidelijk te maken dat de overweg enkel voor bestemmingsverkeer dient.

Foto: ProRail
De spoorwegovergang aan de Vogelzangsterweg in Scheemda is vanaf begin deze maand afgesloten met een elektronisch bedienbaar hek. (Foto: ProRail)