Softwareproblemen zorgen voor vertragingen op HSL

Softwareproblemen zorgen regelmatig voor hinder voor treinreizigers op de die gebruik maken van de HSL. De problemen zorgen ervoor dat de locomotieven stil kunnen vallen en opnieuw opgestart moeten worden. Dit levert vaak een vertraging op van vijf tot tien minuten.

In oktober waren de problemen zo groot, dat de NS zelfs niet kon voldoen aan criteria voor op tijd rijden bij de HSL die door het ministerie zijn voorgeschreven. Dat maakte de NS woensdag bekend.

Software

Tussen mei en oktober heeft de NS op al haar 78 locomotieven die op de HSL worden ingezet nieuwe software geinstalleerd. Ondanks uitgebreid testen bevalt deze software toch nog een fout die de trein regelmatig tot stilstand laat brengen. In sommige gevallen kan de machinist de trein opnieuw opstarten enweer verder rijden. Maar soms lukt dat niet en staat de trein langdurig stil.

Hoewel de trein regelmatig stil lijkt te vallen, verwacht de NS dat de afspraken over de punctualiteit voor de jaar wel zullen worden gehaald. Ook zullen de problemen voor kerst worden opgelost.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft laten weten dat ze niet blij is met de situatie, en dat ze met de NS in gesprek wil gaan. "Ontzettend vervelend dat reizigers op de hogesnelheidslijn de komende weken last kunnen hebben van softwareproblemen bij NS. Ik ga hier nu met NS over in gesprek. Want dit is wel een heel zure boodschap voor de reiziger."

Foto: Nicky Boogaard (Flickr; Creative Commons)
Foto: Nicky Boogaard (Flickr; Creative Commons)