Station Bloemendaal nu beter geschikt voor mensen met functiebeperking

Het station van Bloemendaal is sinds afgelopen maandag nu ook toegankelijk voor mensen met een functiebeperking. Gisteren hebben twee rolstoelgebruikers de twee nieuwe liften op het station in gebruik genomen. Ook is er de mogelijkheid bijgekomen om voor dit station reisassistentie bij de NS aan te vragen voor hulp bij het instappen in de trein.

De plannen voor het aanleggen van de liften dateren al vanaf 2013, waardoor Bloemendaal tot maandag nog bekend stond als een slecht toegankelijk station voor mindervaliden. Ook omdat er een belangrijke buslijn werd geschrapt werden de deze mensen nog meer afhankelijker van het station.

Met de inmiddels afgeronde verbouwing van station moet er geen belemmering meer voor deze reizigers vormen. Het enige wat ontbreekt is dat er nog geen gelijkvloers Sprinters rijden, maar volgens de NS zou dat in de toekomst gaan veranderen. Tot die tijd zal enkel reisassistentie nodig blijven voor hulp bij het instappen in de trein.

Toegankelijkheid

De NS en ProRail maken stations overal in het land zo toegankelijk mogelijk voor reizigers. Mensen met een functiebeperking kunnen hierbij gebruik maken van hulpmiddelen zals geleidelijnen, gelijkvloerse perrons, hellingbanen, liften en braille-informatie. Ook kunnen zij gebruik maken van reisassistentie, waarbij er iemand klaarstaat om hen de trein in te helpen door middel van een instapplank of een verrijdbare instapbrug.

Eind 2018 zullen er 344 van de 402 stations bereikbaar zijn met een hellingbaan of liften. Tot 2022 zullen er nog 13 stations voorzien worden van liften. Ook zal de assistentieverlening worden uitgebreid over meerdere stations. Deze wordt in opdracht van de NS uitgevoerd door het bedrijf TransVision.

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb
Foto's: Treinenweb