Onzekerheid over markant spoorweghuisje Den Horn

Er hangt onzekerheid in de lucht over het voortbestaan van het het markante spoorweghuisje in het Groningse Den Horn. Hoewel zowel de provincie, de gemeente als ProRail geld willen neerleggen om het huisje te vijftig meter te verplaatsen, ligt de eigenaar toch dwars.

Het spoorweghuisje ligt aan de Hogeweg in Den Horn, gelegen aan het spoor tussen Groningen en Zuidhorn. Omdat ProRail het spoor wil verdubbelen moest het huisje wijken en dus worden gesloopt. Op de plek zou een nieuwe overweg worden aangelegd.

Vorig jaar werd er bekend gemaakt dat het huisje, wat stamt uit 1866 vijftig meter zou worden verplaatst omdat bewoner Johan Hendriks (71) het unieke pand wou behouden. Hierbij zou de woning worden opgekrikt en naar een nieuwe fundering, op vijftig meter afstand, worden gebracht. De operatie zou 260.000 euro gaan kosten. Hiervan betalen de Provincie Groningen en ProRail twee ton, waarbij de gemeente Zuidhorn het resterende bedrag van 60.000 euro schenkt.

Dwars

Inmiddels lijkt Hendriks dwars te liggen nadat de laatste puntjes op de 'i' zouden worden gezet. Volgens stukken van ProRail en de provincie die Dagblad van het Noorden heeft ingezien lijkt de eigenaar toch niet meer te willen wijken, en in zijn woning op de zelfde plaats blijven. Hiermee lijkt er een eind te komen aan de bijzondere verplaatsingsoperatie.

Onduidelijk is wat Hendriks ertoe beweegt om van de verplaatsing af te zien. Formeel heeft hij al zijn  medewerking al bij de provincies en ProRail ingetrokken, blijkt uit stukken die de krant heeft ingezien. Ook heeft ProRail al met Hendriks overleg gehad over de aankoop van zijn grond, maar daar heeft hij aangegeven vanaf te zien.

Onteigening

ProRail zegt dat Hendriks niet kan blijven zitten waar hij zit omdat de toekomstige spooruitbreiding al uitgetekend zijn. Ook hebben ze inmiddels een onteigeningsprocedure gestart om alsnog de grond over te kopen. Hierbij zou ProRail het pand aan gemeente kunnen verkopen voor één euro, echter zou de gemeente dan wel zelf de dure verplaatsingsoperatie moeten betalen, en zij laten weten dat zij dit niet financiëel willen bekostingen.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps