Treinverkeer rond Amsterdam zwaar gehinderd vanwege storing

Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal ligt sinds dinsdagavond stil vanwege een storing in het besturingssysteem. ProRail meldde rond 20:15 dat de storing weer verholpen zou zijn, echter bleek dit na een kwartier toch niet het geval. Er vallen er veel treinen uit, en zijn er vele duizenden reizigers gestrand. NS raadt reizigers aan om alternatief vervoer te zoeken.

Vanwege de storing rijden er tussen van en naar Amsterdam en Schiphol geen treinen. Reizigers zouden rekening moeten houden met twee uur vertraging. De NS raadt getroffen reizigers aan om de berichtgeving op de stations in gaten te houden. De gevolgen van de storing zullen de hele dag nog merkbaar zijn.

Enkele treinen zijn rond 21.30 uur weer vertrokken. Volgens ProRail is er op zeer beperkte schaal treinverkeer en is de hinder nog altijd groot. ''Prorail laat handmatig, buiten het systeem om, treinen vertrekken.'' Zo ongeveer een keer per uur gaan er treinen in verschillende richtingen.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen is de situatie op Amsterdam Centraal  ''redelijk beheersbaar''. De reizigers zouden rustig zijn, drinken ze een drankje, of eten ze wat. ''Anderen gaan nog even de stad in.''

De reizigers die nu op het station staan, zullen naar verwachting nog weg komen, stelt hij. Hij raadt mensen aan die niet op het station staan de reis uit te stellen of alternatief vervoer te regelen.

Schipholtunnel

Eerder op de avond reden er al geen treinen van en naar Schiphol omdat er een winkeldief vanaf station Schiphol de Schipholtunnel in was gevlucht. De 21-jarige verdachte is door de Koninklijke Marechaussee opgepakt. Hij zou artikelen hebben gestolen uit de Albert Heijn.

#treinpoolen

Veel gestrande reizigers op en rond Amsterdam zetten nu Twitter in waarmee ze hopen dat ze iemand vinden om mee te carpoolen. De berichten worden geplaatst op de hashtag #treinpoolen die al eens eerder gebruikt is bij dergelijke omvangrijke storingen. De initiatiefnemers achter Treinpoolen hebben ook een Facebook-pagina waarop niet-Twitteraars een lift kunnen proberen te regelen.

Archieffoto: Willem_90 (Wikipedia)
Archieffoto: Willem_90 (Wikipedia)