Grote OV-staking uitgesteld tot woensdag 27 juni

De eerder aangekondigde OV-staking voor onbepaalde tijd vanaf maandag 25 juni, is met twee dagen opgeschort tot woensdag. De vakbonden hebben besloten om de bemiddelaars extra tijd te geven. Als er dinsdag einde van de dag geen akkoord is, zal er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt worden.

Volgens de FNV naderen de vakbonden en de vervoerders elkaar. “Er is een opening om verder te praten. Belangrijkste is, dat er perspectief lijkt om tot afspraken te komen” aldus de bond. Volgens de vervoerders is de staking uitgesteld omdat er een procedure fout is gemaakt.”Bonden geven aan dat bemiddelaars nu twee dagen extra hebben, dat is mooi, maar het opschorten van de staking komt
door een procedurele fout die bij de vakbonden is gemaakt. Dit staat los van de bemiddeling” reageert Fred Kagie namens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). De werkgevers vinden dat de vakbonden nu verwarring en chaos veroorzaken. Ze willen dat de staking wordt uitgesteld, om de bemiddelaars een eerlijke kans te geven.

De vakbonden stelden eerder dat het onwil van de vervoerders is dat er geen afspraken zijn gemaakt over het aanpakken van de hoge werkdruk en een loonsverhoging. Fred Kagie: “Wij zijn het daar oprecht niet mee eens. We hebben een loonbod gedaan van gemiddeld 2,75% per jaar voor drie jaar. Dat ligt boven wat nu marktconform is. In alle bedrijven zorgen we ervoor dat er, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan.”

De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz. De CAO Streekvervoer geldt voor 12.000 ov-medewerkers, met name buschauffeurs. Bij Arriva, Connexxion en Keolis rijden er ook regionale treinen.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes

Bron: Treinreiziger