Eerste publieke Eurostar aangekomen op Amsterdam

De eerste publieke Eurostar is vanmiddag aangekomen in Amsterdam vanuit Londen. De eerste betalende reizigers vertrokken vanochtend om 8:31 uur vanuit London St Pancras International waarna ze omstreeks 13:12 feestelijk werden onthaald op het perron van spoor 15 op Amsterdam Centraal. 

De start van de nieuwe dienstregeling markeert een belangrijke mijlpaal in de uitbreiding van internationale hogesnelheidstreinen. Voor het eerst kunnen reizigers van hartje Londen rechtstreeks naar Rotterdam in slechts 3:01 en naar Amsterdam in 3:41 met een maximale snelheid van 300 kilometer per uur.

De Eurostar biedt met concurrende tarieven vanaf € 40 enkele reis de nieuwe treindienst reizigers een snel, comfortabel en milieuvriendelijk alternatief voor vliegreizen. Een Eurostar-reis van Londen naar Amsterdam stoot 80% minder CO2 per reiziger uit dan een vlucht, waardoor de trein een logische keuze is voor reizen in Europa voor de toekomst. Ook de incheck en het boarden zal bij de Eurostar aanzienlijk sneller gaan dan een incheck op het vliegveld.

Mike Cooper, de recent aangetreden nieuwe CEO van Eurostar: “Het vertrek van onze eerste rechtstreekse reizigerstrein van Londen naar Amsterdam is een historische mijlpaal voor Eurostar en voor de groei van het internationale hogesnelheidstreinverkeer. Naarmate de populariteit van Nederland als belangrijke zakelijke en toeristische hub toeneemt, is het potentieel voor de nieuwe dienstverlening aanzienlijk. We kijken ernaar uit om onze reizigers een snelle en naadloze verbinding tussen deze belangrijke Europese steden aan te bieden.”

Op de nieuwe route tussen Amsterdam en Londen rijden de superdeluxe e320-treinen van Eurostar, die erg populair bij de reizigers zijn genoemd. De nieuwe treinen bieden een ongekend niveau van stijl en comfort dankzij een gewaagd ontwerp, een stijlvol interieur, gratis wifi-verbinding en een entertainmentkanaal met 300 uur films en series die reizigers rechtstreeks op hun persoonlijke apparaten kunnen streamen.

Dienstregeling Eurostar

Vanuit London St Pancras International rijden dagelijks twee treinen naar Rotterdam en Amsterdam met vertrek om 8:31 uur en 17:31 uur (lokale tijd).

Vanuit Amsterdam Centraal kunnen Eurostar-reizigers tweemaal daags naar Brussel-Zuid reizen om 7:48 uur en 16:48 uur en vanuit Rotterdam Centraal om 8:25 uur en 17:25 uur

Vanuit Brussel-Zuid rijden dagelijks twee Eurostar-treinen naar Rotterdam en Amsterdam, om 11:19 uur. en 20:19.

Directe verbinding van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk

Een directe verbinding vanuit Nederland naar het Verenigd Koinkrijk is nog niet mogelijk. Op dit moment ontbreekt er nog een overeenkomst tussen Groot-Brittanië en de Nedelrandse regering. Hierdoor kunnen de douane-faciliteiten op Amsterdam en Rotterdam nog niet in gebruik worden genomen. Daarom adviseert de Eurostar bij de boekingen de reizigers om de Thalys naar Brussel te nemen, daar de doune te passeren om vervolgens over te stappen op de Eurostar naar Londen St. Pancras International.

Bij het boeken van de reis via de boekingssites van Eurostar, NS International of HappyRail wordt hier al vanzelf rekening mee gehouden. De kosten voor de heenreis naar Engeland vallen hierdoor wel enigzins duurder uit.

Naar verwachting zal eind 2019 de overeenkomst getekend zijn, en kunnen de reizigers genieten van een directe verbinding vanaf het vasteland naar Engeland. Staatssecretaris Harbers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid zet samen met Staatssecretaris Van Veldhoven alles op alles, om de benodigde internationale afspraken hierover spoedig af te ronden. De Eurostar heeft vandaag in Amsterdam tevens zijn incheck-terminal gepresenteerd die bijna voltooid is.

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb
Foto's: Treinenweb

  • Een redacteur van Treinenweb is anderhalve maand geleden eerder met een proefrit meegereden en heeft daarbij deze review geplaatst over de treinreis vanaf Londen en het comfort in de trein.