Meerdere doden en mogelijk honderd gewonden door ontsporing trein Milaan

Een trein is donderdagochtend omstreeks 7:00 ontspoord ten noorden van de Italiaanse stad Milaan. Daarbij zijn volgens de brandweer drie tot vijf doden gevallen. Ook zouden er ongeveer honderd slachtoffers zijn, waarvan tien zwaar gewond.

Het ongeval vond plaats tijdens de spits. De trein van het vervoerdersbedrijf Ferrovie Nord was onderweg naar Milaan vanuit Cremona, toen hij ter hoogte van Seggiano di Pioltello ontspoorde. Na het incident zijn hulpdiensten, waaronder ambulances en helikopters en de brandweer uit de gehele omgeving massaal uitgerukt.

Een deel van de gewonden is overgebracht naar het ziekenhuis van Monza. Daar wordt nu de prioriteit gelegd aan de slachtoffers van het treinongeluk. Behandelingen waar geen spoed achter zit en eerder gepland waren worden tevens uitgesteld.

Oorzaak

Het Openbaar Ministerie van Italië heeft een onderzoek geopend met de veronderstelling van een constructiefout in de rails, melden Italiaanse media. Technici van de Italiaanse Spoorwegen zouden een defect hebben vastgesteld in 20 centimeter rails, zo'n 2,3 kilometer voor de plek waar de trein ontspoorde. Uit een vervolgonderzoek moet nog blijken of deze fout de oorzaak is van het ongeluk.

Een treindeel is zwaar beschadigd en ligt over meerdere sporen. Vijf andere rijtuigen zouden zijn ontspoord. Hulpverleners proberen passagiers te bevrijden die in de trein bekneld zijn geraakt.

Het treinverkeer tussen de stations van Treviglio en Milaan is voorlopig stilgelegd.