Voormalig NS-topman Huges vrijgesproken van fraude

Timo Huges, voormalig topman van de NS, is vrijgesproken van fraude bij de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg. Ook andere verdachten die werden verdacht van fraude, zijn vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie eiste een jaar cel voor de ex-topman van de NS. Volgens hun zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte, omkoping en schending van zijn ambtsgeheim. Huges zelf heeft dit altijd ontkend, en gezegd dat hij onschuldig zou zijn. Hij was zich niet bewust van fraude en zou zich niet hebben bemoeid met de aanbesteding van het OV in Limburg.

De Officier van Justitie heeft teleursteld gereageerd op het vonnis. Het OM overweegt in hoger beroep te gaan.

Fraude in aanbesteding

In 2015 werd bekend dat het Limburgse openbaar vervoer opnieuw aanbesteed moest worden. Hierin deed ook NS-dochter Abellio mee. Met behulp van voormalig directeur René de Beer van vervoersbedrijf Veolia wist NS-dochter Abellio de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg binnen te halen. Ook concurrenten Veolia en Arriva waren deden mee in aanloop van de aanbesteding.

De zaak kwam aan het licht nadat NS zelf onregelmatigheden had ontdekt. Uiteindelijk ging de aanbesteding van de concessie door naar Arriva welke op de tweede van de rij stond.

Archieffoto: Nederlandse Spoorwegen
Archieffoto: Nederlandse Spoorwegen