NS introduceert achteraf betalen met OV-chipkaart

De NS gaat een nieuwe manier van reizen testen, waarmee het niet meer nodig is om saldo op je OV-chipkaart te laden. Met NS Flex kunnen reizigers met hun OV-chipkaart in het hele OV reizen, maar betalen ze alle gemaakte ritten pas achteraf.

Gebruikers van deze nieuwe mogelijkheid kunnen dan de NS-app opties aan- en uitzetten. Zo kunnen ze onderweg bijvoorbeeld upgraden naar de eersteklas of maandelijks hun abonnement aanpassen aan de hand van hun reisgedrag.

Straks kunnen gebruikers ook hun fiets stallen of een OV-fiets huren met de chipkaart. In de toekomst kunnen daar nog andere diensten aan worden toegevoegd, zoals gebruik van een huurauto of een taxi. Reizigers hebben direct inzicht in hun reisgegevens en kunnen hun reiskosten dus goed in de gaten te houden. Aan het einde van de maand worden de gemaakte kosten afgeschreven.

Testreizigers

De proef start nog dit jaar met een kleine groep testreizigers. De ervaringen van deze reizigers, maar ook die van collega’s en van vertegenwoordigers van verschillende consumentenorganisaties, worden gebruikt in de doorontwikkeling van NS Flex. NS wil het nieuwe reizen in de loop van 2018 gefaseerd aanbieden aan reizigers.

NS werkt samen met andere vervoerders en Translink aan nieuwe manieren van OV-betalen, zodat reizigers kunnen kiezen wat het beste bij hen past. Ook NS Flex is samen ontwikkeld en wordt samen geëvalueerd en doorontwikkeld. Wie niet achteraf wil betalen, kan zonder NS Flex gewoon op saldo blijven reizen.

NS Flex wordt zonder abonnement beschikbaar voor een eenmalig bedrag van tien euro, inclusief een OV-chipkaart. Het is aan te vullen met een abonnement, bijvoorbeeld voor korting tijdens daluren.