ProRail helpt ouderen op spoorwegovergang

Steeds vaker komen ouderen met een rollator of scootmobiel in de problemen bij een spoorwegovergang. Wielen van een rollator, rolstoel of scootmobiel die klem komen te zitten in het spoor of  ouderen die vallen wanneer zij het spoor willen oversteken, zorgen voor gevaarlijke situaties. Dit jaar hebben al een aantal bijna-ongelukken plaatsgevonden met deze mensen.

"Waar jongeren de signalen op overweg vaak negeren, raken ouderen sneller in paniek.", schrijft ProRail. Daarom gaan ze extra voorlichting geven om ouderen vertrouwd te maken bij oversteken van overwegen. Ook roept ProRail medeweggebruikers op op ouderen een handje te helpen op een spoorwegovergang.

Oversteken

Veel van de problemen ontstaan door dat ouderen niet weten hoe zij veilig met een rollator of scootmobiel een overweg kunnen oversteken. Doordat mensen die slecht ter been zijn zo snel mogelijk overweg oversteken komen zij door onhandigheid in de problemen. Ook worden de wieltjes van de hulpmiddelen steeds kleiner, waardoor deze in de rails vast komen te zitten.

Technische hulpmiddelen

Om ouderen te hulp te schieten maakt ProRail ook gebruik van een aantal technische hulpmiddelen. Zo vindt er een proef plaats met een speciaal stoplicht die aangeeft of er nog voldoende tijd is om veilig over te steken. Deze kijkt verder dan het moment dat de overwegbellen gaan rinkelen zodra er een trein aan komt. Dit moet ouderen een veiliger gevoel gaan geven om over te steken.

Daarnaast installeert ProRail speciale overwegbellen (de AnnA-bel) die afhankelijk van het geluid in de omgeving duidelijk blijven klinken. Zo zal de overwegbel bij druk verkeer extra hard slaan.

Bron: ProRail