Stadler presenteert de SMILE

Treinbouwer Stadler heeft recentelijk de nieuwe naam gepresenteerd voor de treinserie EC250 die zij bouwen. Met de nieuwe naam SMILE moet deze trein dezelfde lijn opvolgen van de FLIRT, KISS en TANGO. Deze trein werd op 18 mei in het Zwitserse Bussnang voor het eerst gepresenteerd aan het publiek.

Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Stadler werd er op 20 mei tijdens de open dag op de locaties Bussnang, Altenrhein en Winterthur een wedstrijd gehouden waarin mensen de nieuwe naam van de trein konden insturen. Meer dan 4.000 nominaties werden ontvangen. De winnende bijdrage kwam van Peter Bruggmann uit Sulgen en was SMILE en werd 37 keer ingediend.

Omdat elke naam van de materieelsoorten van Stadler een afkorting met zich meedraagt, staat de betekenis van SMILE voor: "Schneller Mehrsystemfähiger Innovativer Leichter Expresszug". Vertaald betekent dit "Snelle Meerspannings Innovatieve Comfortabele Trein"

SMILE bij de SBB

De SMILE is de eerste hogesnelheidstrein van Stadler en heeft een maximumsnelheid van 250 kilometer per uur. De Zwitserse Spoorwegen (SBB) was de eerste klant die 29 van deze treinen bestelde en vanaf december 2019 door de Gotthard Basistunnel laat rijden. De trein, die de SBB 'Giruno' noemt, verbindt Zürich met Milaan, en in een later stadium ook Frankfurt met Milaan. Naast Zwitserland is de hogesnelheidstrein ook toegelaten om te rijden over de sporen in Duitsland, Italië en Oostenrijk.

Lagevloerstrein

De SMILE is ontwikkeld met speciale aandacht voor comfort en klantvriendelijkheid. De trein is speciala ingericht voor gezinnen, senioren en personen met beperkte mobiliteit  Door de lage vloer is de trein gemakkelijker toegankelijk voor mindervaliden.

Het interieur beschikt over moderne en energiezuinige verlichting. Ook de SMILE is voorzien van modern comfort: Er zitten 4G / 3G versterkers in voor optimaal mobiel bereik, wifi, stopcontacten bij  alle zitplaatsen, grote bagagerekken, een multifunctionele ruimte, aparte toiletten voor mannen en vrouwen, en een aangepast rolstoelvriendelijk toilet voor mindervaliden.

De treinen bieden plaats aan meer dan 400 passagiers over een lengte van 202 meter. De SMILE kan ook in dubbele tractie worden gebruikt, waardoor de passagierscapaciteit kan worden verdubbeld.

Foto: Stadler
Impressiefoto: Stadler