Actievoerders leggen treinverkeer Amsterdam deels plat

Het treinverkeer rond Amsterdam is vrijdagmiddag enige tijd ontregeld. De aanleiding is mogelijk een onbekend aantal actievoerders van het Amsterdamse Machinisten Kollektief (AMK) welke momenteel strijdt 'tegen het afbraakbeleid van NS die zich in allerlei vormen manifesteert.' Bij de protestactie zou er meermaals aan de noodremmen zijn getrokken.

"Het zou kunnen dat het medewerkers van NS zijn, maar dat weet ik niet. Dat moeten we uitzoeken", zegt een woordvoerder van NS die de actie 'onacceptabel' noemt. De werkonderbreking vond omstreeks 17:30 plaats. Er zou sprake zijn geweest van personen op het spoor. Onebestigde bronnen melden dat dit machinisten zouden zijn geweest.

Oom 19:30 reden de treinen weer volgens dienstregeling.

Verklaring

De NS heeft een verklaringen uitgegeven over het incident:
"Een aantal medewerkers heeft vrijdagmiddag om 16:00 uur op Amsterdam Centraal een bijeenkomst aangekondigd, werkoverleg genoemd. Een aantal personen is hierna, rond 17:15 uur, actie gaan voeren op het station, met als gevolg dat de treindienst verstoord is geraakt. Uit voorzorg zijn maatregelen genomen voor het geval dat deze personen op het spoor zouden lopen. Ook is er aan noodremmen getrokken", laat de NS weten in een verklaring. "Wij betreuren het dat reizigers hier last van hebben gehad en zoeken dit goed uit. Als blijkt dat er eigen medewerkers bij betrokken zijn, dan is dat onacceptabel."

Archieffoto: Bart
Archieffoto: Bart