NS Intercities rijden op spoorlijn Leeuwarden - Groningen

Inwoners die aan de spoorlijn tussen Leeuwarden en Groningen wonen moesten even goed in hun ogen wrijven. In plaats van de bekende rood-witte Spurts van Arriva reden er opeens twee gekoppelde intercity-stellen van de NS over de spoorlijn.

Fotograaf en spoorliefhebber Daniël de Ruig zag de opmerkelijke combinatie van twee Koploper-treinen, welke door een diesellocomotief werden voortbewogen in de richting naar Groningen. Op zijn Flickr-fotoalbum schrijft hij het volgende: Vanwege werkzaamheden rond het station van Assen is er twee weken lang geen treinverkeer mogelijk op het traject Hoogeveen - Onnen. Om toch de Onnense werkplaats van werk te voorzien, wordt materiaal via Leeuwarden aangevoerd. Op paasmaandag was dat overdag, waardoor het maken van een plaatje mogelijk werd.

De komende twee weken zullen er nog meer opmerkelijke transporten plaatsvinden op de spoorlijn, die afgewisseld worden met VIRM-dubbeldekkers en Koplopers (ICM). De meeste transporten zullen voornamelijk in de nachtelijke uren worden uitgevoerd, omdat de drukke dienstregeling tussen Groningen en Leeuwarden zulke manoeuvres overdag niet toe laat.

Foto: DaniŽl de Ruig
Diesel-locomotief 6416 van DB Cargo met NS ICM 4072 en 4063 te Hoogkerk, 17-04-17 (Foto: Daniël de Ruig)