ProRail voerde al gesprekken voor verwijderen overweg Harlingen

Spoorbeheerder ProRail heeft al enige tijd de plannen om de spoorwegovergang bij Harlingen, waar maandag twee mensen omkwamen, opheffen. ProRail is hierover sinds februari in gesprek met de eigenaar van de grond waarop de overweg ligt.

De plannen zijn om de overweg te verwijderen, en een parallelweg aan te leggen zodat de boerderij via een andere weg bereikbaar blijft. De spoorbeheerder voert op dit moment 'constructieve' gesprekken met de eigenaar.

Een zelfde soort omleidingsweg is onlangs ook in Winsum aangelegd toen daar eerder dit jaar een trein op een zuiveltruck botste. Ook dit ongeluk vond op een onbewaakte overweg plaats.

Eerdere treinbotsing

ProRail nam het besluit nadat er in februari ook al een ongeluk was geweest op deze overweg. Toen vielen er geen gewonden, en bleef het bij geringe schade.

President-directeur Pier Eringa van ProRail heeft namens het bedrijf laten weten diep geschokt te zijn door het ongeval en betuigt zijn medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffers.

De overgang op de Oude Trekwei is een particuliere overgang. Nederland telt 325 van dergelijke kleine oversteekplaatsen voor rechthebbenden, zoals landeigenaren of mensen die recht van overpad hebben over het spoor.

De overgang op de Oude Trekweg is beveiligd met lichtsignalen, een andreaskruis en een waarschuwingshek. De spoorwegovergang kent geen spoorbomen om geluidssignalen.

Foto: Erik Baas
Een archieffoto van een onbewaakte overgang. Niet de overweg waar het om draait.
Foto: Erik Baas