Rechter verbiedt stakingsactie NS-personeel

De rechter heeft in een kort geding besloten dat de machinisten vrijdag niet mogen staken. Aanvankelijk had de vakbond VVMC een stakingsactie gepland vanwege het 'rondje om de kerk'. Met deze uitspraak zullen de machinisten niet het werk neerleggen en zal de dienstregeling morgen niet hierdoor verstoord raken.

De rechter oordeelde dat er in ieder geval niet gestaakt mag worden tot 6 januari. Volgens hem zou een staking de veiligheid in gevaar brengen. De NS kan namelijk niet op korte termijn zoveel veiligheidspersoneel optrommelen om de grote drukte op de stations, die waarschijnlijk ontstaat door een staking, aan te kunnen.

Stakingactie VVMC

Vakbond machinistenvakbond VVMC wilde op vrijdagochtend tijdens de spits het werk neer te leggen. Zou wouden actie voeren tegen het zogenoemde rondje om de kerk, waarbij machinisten vaker op dezelfde trajecten worden ingezet. De NS is het niet eens met deze staking omdat zij naar eigen zeggen al aanpassingen hebben gedaan voor meer variatie, waarbij de machinisten op meerdere trajecten worden ingezet.

De NS vreesde door de werkonderbreking ‘flinke hinder’ zou ontstaan. Het spoorbedrijf verwacht na deze uitspraak vrijdag de reguliere dienstregeling te kunnen rijden. Het bedrijf noemt de uitspraak "goed nieuws voor onze reizigers.''

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen