KNGF Geleidehonden trekt aan bel bij NS na incidenten met deuren

De KNGF Geleidehonden heeft aan de bel getrokken nadat er twee incidenten plaats hebben gevonden waarbij slechtzienden aan de verkeerde kant van een trein zijn uitgestapt. De ongelukken gebeurden in de internationale Belgische rijtuigen die als Intercity tussen Amsterdam en Brussel rijden.

De incidenten hebben zich voorgedaan toen de deuren van een stilstaande trein aan beide kanten geopend konden worden. Dus zowel aan de kant van het perron als aan de kant van het spoor.

In beide gevallen was hierbij een slechtziende met een blindengeleidehond erbij betrokken. In één van de gevallen kon een omstander de persoon waarschuwen waardoor het ongeluk werd afgewend, maar in een ander geval is er een slechtziende met zijn hond uit de trein gevallen en op het spoor terechtgekomen. Beiden mankeerden op de schrik na verder niks.

De KNGF Geleidehonden heeft inmiddels aan de bel getrokken bij de NS. Zij hebben intern een officiële veiligheidsmelding uitgezet, zodat alle medewerkers op de hoogte zijn. Het gaat om de Belgische I6 en I10 treinstammen die de NS als versterking heeft laten rijden tussen Amsterdam en Brussel. Momenteel wordt er gekeken of het probleem opgelost kan worden.

Ook bekijkt de NS of er mogelijkheden zijn waarbij de conducteur tijdens de omroep de uitstapzijde aangeeft.

Zowel de KNGF Geleidehonden als de NS zijn in gesprek met elkaar.


Foto: KNGF Geleidehonden