Spoor bij Winsum nog dagen buiten gebruik

Het zal nog wel enkele dagen duren voordat het spoor in Winsum, tussen Groningen en Roodeschool, weer vrij is voor het treinverkeer. Vervoerder Arriva zet dit weekeinde bussen in om reizigers te kunnen vervoeren. Vrijdagmiddag kwam een trein in botsing met een zuiveltruck, waarna de trein ontspoorde.

De Onderzoeksraad heeft vandaag al een eerste onderzoek gedaan op de plaats van het ongeluk, dit is een van de eerste onderzoeken die vrijwel direct na het ongeluk plaatsvindt. De komende dagen zal de gehavende trein van het spoor worden getakeld. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft een onderzoek naar het ongeval ingesteld.

Ontsporing

Vrijdag ontspoorde er bij de Groningse plaats een passagierstrein na een botsing met een melktankwagen. Daarbij vielen achttien gewonden, van wie er elf naar het ziekenhuis moesten. Geen van hen was zwaargewond. De trein zelf is zwaar beschadigd en ligt deels naast het spoor. Komende dagen wordt duidelijk wanneer de berging van de trein plaats gaat vinden.

Het ongeval vond plaats bij een onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan. Het was niet het eerste ongeval op dit punt. In 2014 kwamen er bij twee verschillende ongelukken twee mannen om het leven toen zijn met hun auto geschept werden door een passerende trein. Ook op 25 juli 1980 vond er een treinongeluk plaats. Toen reden er twee treinen frontaal op elkaar in. Hierbij overleden negen passagiers; 21 mensen raken zwaar gewond. De oorzaak was toen een dichte mist, waarbij de machinisten elkaar trein niet konden opmerken.

Onderhandelingen grondaankoop

Spoorbeheerder ProRail gaat samen met de gemeente Winsum kijken of de omstreden spoorwegovergang eerder kan verdwijnen. Inmiddels loopt er al enige tijd een strijd tussen ProRail en een agrarisch bedrijf over een aankoop van een stuk grond om een tijdelijke weg te kunnen maken zodra de overweg wordt afgesloten.

Volgens ProRail-topman Pier Eringa duren de onderhandelingen over grondaankoop om dit mogelijk te maken veel te lang en moet er harde actie worden ondernomen.

"We gaan met de gemeente kijken of we met fors geweld de beschikking kunnen krijgen over de grond", zei Eringa vrijdagmiddag op een persconferentie over het treinongeval in Winsum. De grond is nodig voor aanleg van een alternatieve tijdelijke weg als de overgang wordt gesloten.

Spoorbeheerder ProRail baalt ervan dat het bod voor de overname van het stuk grond steeds afgewezen wordt. "Ik baal er als een stekker van dat dit ongeval is gebeurd", aldus Eringa. "We gaan nu kijken hoe we dit kunnen versnellen. Dit duurt veel te lang. Het moet gewoon afgelopen zijn."

Foto: Matthijs Sorgdrager (Dvhn.nl)
Foto: Matthijs Sorgdrager (Dvhn.nl)