Opening stationshal Utrecht Centraal op 7 december

De nieuwe stationshal Utrecht Centraal zal op 7 december officiëel worden geopend. Dat heeft de gemeentelijke projectorganisatie CU2030 donderdag laten weten. Aan de verbouwing van het drukste station van Nederland is sinds 2013 gewerkt.

Om de doorstroming niet tot last te komen is er in bouwstappen gewerkt waarin steeds een gedeelte van het station werd verbouwd. Sinds deze zomer is bijna de gehele hal te gebruiken, zonder alternatieve looproutes. Op het huidige moment worden er nog kleine werkzaamheden uitgevoerd en zullen er nog een aantal winkels worden opgeleverd.

Capaciteit

Volgens CU2030 lopen er een kleine 300.000 reizigers per dag door de hal van Utrecht Centraal. Op jaarbasis zijn dat 88 miljoen reizigers. Naar verwachting zal het aantal naar 100 miljoen stijgen in 2030. Het oude station had een capaciteit van 35 miljoen personen per jaar, en liep bij ernstige verstoringen al volledig vol.

Ook zal uiteindelijk de verbinding naar winkelcentrum Hoog Catherijne gaan verdwijnen vanaf de stationshal. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe overdekt plein waarbij reizigers vanuit het station naar het winkelcentrum kunnen lopen, die overigens ook verbouwd en uitgebreid wordt. Ook zal er weer water gaan stromen door de Catherijnesingel die in de jaren zeventug van de vorige eeuw gedempt was.

Onder het stationsgebouw is de grootste fietsenstalling ter wereld gebouwd met plaats voor 12.500 fietsen.