Jonge machinist uit Beilen knapt oude locomotief op

De 22-jarige Beiler treinmachinist Michiel Dermois heeft weer een nieuw treinrestauratieproject: het terug naar Nederland halen en restaureren van een oude NS-diesellocomotief. Het betreft een locomotief uit de 2400-serie die vroeger bij de NS gereden heeft. Het waren de eerste diesellocomotieven die de Nederlandse Spoorwegen in de jaren 50 van de vorige eeuw aanschaften om de stoomlocomotieven te vervangen.

Michiel Dermois vond een van de locomotieven terug bij Raeren in België. Daar was de 2454 terechtgekomen na een flinke omzwerving door Frankrijk en Nederland. Dermois: "NS kocht de treinen van de Fransen. Nadat ze hier na bijna veertig jaar letterlijk uitgerangeerd waren, werden ze weer terug aan Frankrijk verkocht. De Fransen hebben ze gebruikt als werkpaarden voor de aanleg van de hogesnelheidslijnen. Daarna werden ze ook daar afgedankt en weer doorverkocht. Een aantal verdween naar België."

Het is niet de eerste trein die de Beilenaar opknapt. Al eerder heeft hij met een team van specialisten de 'Rode Duivel' opgeknapt.

Restauratie

Inmiddels de de 2454 via zwaar wegtransport weer teruggekomen in Nederland, waar Dermois met een team van spoorliefhebbers zich inzet om de locomotief weer op gang te krijgen en toonbaar te maken. Na een eerste onderzoek blijkt de machine nog in redelijke conditie. Alleen de hoofdmotor heeft enige zware schade die gerepareerd moet worden, maar desondanks heeft hij alle verwachting dat de trein aan het eind van dit jaar weer het hoofdspoor op kan.

"De loc ziet er wel slecht uit door roest en alle ruiten die zijn ingegooid. Maar de roestplekken kunnen worden bijgewerkt en de ramen vervangen", zegt Dermois. Na afloop zal de trein gehuurd kunnen worden. "Het is mogelijk dat we museumspoorlijnen en railmusea gaan bezoeken. Maar de loc is ook gewoon te huur en kan straks op het hoofdrailnet rijden om lichte klussen voor goederenvervoerders of spooraannemers uit te voeren", aldus Dermois.

Foto: Michel Dermois

Foto: Michel Dermois
Foto: Michel Dermois

Bron: RTV Drenthe