Belgische trein rijdt zonder machinist

Gisteravond is er op het Belgische traject tussen Landen en Tienen een trein op eigen houtje gaan rijden zonder een machinist aan boord. Tijdens een controle in Landen vertrok de lege trein zonder aanwijsbare oorzaak, en reed deze op lage snelheid over het spoor.

Rond 21 uur merkte de machinist van een reizigerstrein die in Landen toekwam, dat er een technisch probleem was aan zijn motorstel. Nadat hij de trein uitstapte om een inspectie te plegen, reed de trein zonder aanwijsbare oorzaak verder zonder machinist. Omdat de trein een groen sein had gekregen kon deze niet worden stilgezet.

"Op het ogenblik van de feiten waren er geen reizigers aan boord en gezien de lage snelheid van de trein heeft men besloten de trein te laten doorrijden tot op een doodlopend spoor in het station van Tienen", aldus woordvoerder Bart Crols van de NMBS.

Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen besloot de NMBS om al het treinverkeer tussen de stations van Landen en Tienen stil te leggen tussen 21 en 21.30 uur. Het gaat om een reizigerstrein dat dateert uit de jaren 80. De NMBS kan bevestigen dat de overwegen op het traject hebben gewerkt.

Nadat de trein bij station Tienen het perron voorbijreed is er een andere machinist de trein ingesprongen om het voertuig tot stilstand te brengen. De woordvoerder benadrukt dat de veiligheid nooit in het gedrang is gekomen. "We gaan dit grondig onderzoeken. Want een trein die zonder bestuurder vertrekt, dat kan uiteraard niet. Al hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt om problemen te vermijden."


Een (gemoderniseerde) trein van de NMBS uit de jaren '80. (Foto: Michiel Dumon)