NS maakt treinen vaker schoon

De Nederlandse Spoorwegen gaan treinen vaker schoonmaken. Treinen werden tot nu toe alleen schoongemaakt op de keerpunten. Het spoorbedrijf laat treinen nu ook schoonmaken tijdens de treinrit. Het gaat om intercities op vier trajecten.

De extra schoonmaakbeurten zijn geen overbodige luxe. In 2014 werd NS nog afgerekend op de reinheid van de trein. Toen gaf slechts 51 procent NS een 7 of hoger, terwijl dat volgens afspraak minimaal 55 procent had moeten zijn. Overigens werd het resultaat in 2014 wel negatief beïnvloed door een langdurige staking van de schoonmakers.

Tussen Amsterdam en Utrecht werden de treinen bij wijze van proef al schoongemaakt tijdens de rit. Uit een evaluatie blijkt dat treinreizigers de extra poetsbeurt waarderen, en dat het voor schoonmakers haalbaar is om treinen tijdens het rijden schoon te maken.

Vier trajecten

De schoonmaak vindt tijdens de reis plaats op de trajecten tussen Den Helder–Nijmegen, Alkmaar–Maastricht, Amsterdam–Dordrecht, Lelystad–Vlissingen.

Volgens NS maakt bijna een derde van alle treinreizigers dagelijks gebruik van deze lijnen. De poetsbeurten in de trein zullen plaatsvinden tussen de ochtend- en avondspits. De schoonmaakbeurten komen in aanvulling op de bestaande reinigingsmomenten. "Doordat tijdens de treinreis al wordt schoongemaakt en los vuil wordt verwijderd, hebben de schoonmakers op de eindpunten van deze trajecten meer tijd voor gerichtere schoonmaakklussen," zegt NS

Het schoonmaakprogramma heeft de naam Care on Track. De treinen van NS worden schoongemaakt door Hago Rail Services. Michel Möller, directeur Hago Rail Services: "Naast reizigers zijn ook de conducteurs, de gastheren op de trein, er over te spreken dat ‘hun’ trein al tijdens de reis schoner wordt."


Foto: Tom Jutte (Archief; Twitter)

Bron: Treinreiziger