NedTrain opent Technisch Centrum in Den Haag

Treinonderhoudbedrijf NedTrain heeft op 27 augustus 2015 het nieuwe Technische Centrum in Den Haag officieel geopend. Eerder werd er in Utrecht, naast het opstelterrein aan de Cartesiusweg ook een Technisch Centrum geopend. Het nieuwe Technisch Centrum ligt dichtbij Den Haag Centraal, op het spooremplacement ‘De Binckhorst’.

In de Technische Centrum's van NedTrain kunnen complexere herstellingen aan treinen voortaan nog dichter bij de NS worden uitgevoerd, waardoor treinen sneller na herstel weer sneller in dienst kunnen worden gesteld.  "Het gaat eigenlijk om de ‘KwikFit’ of de wegenwacht van het spoor,” aldus Leo van Dongen van NS-dochter NedTrain die het centrum officieel opende. De bedoeling van NedTrain is dat er ook in Nijmegen en Zwolle een Technisch Centrum uit de grond zal gaan verrijzen.

Sneller herstel

Een intercitytreinstel rijdt bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 275.000 km. Net als bij auto’s treden er dan af en toe urgente storingen op die snel moeten worden verholpen. Planmatig onderhoud vindt plaats in de onderhoudsbedrijven van NedTrain. De nieuwe Technische Centra zijn gebouwd om urgente storingen sneller te verhelpen, dichtbij het vervoersproces. Vanwege deze reden zijn de Technische Centra dan ook geplaatst op locaties waar treinen op het eind van hun bestemming zijn.

“Met deze Technische Centra kunnen we werkzaamheden zoals het vervangen van stroomafnemers, koppelingen en ruiten straks nog sneller uitvoeren, zonder dat dit het reguliere onderhoudsproces in de onderhoudsbedrijven verstoort. De Technische Centra zijn daarmee een prachtige aanvulling op de onderhoudsbedrijven die we al hebben.“ aldus Leo van Dongen, Directeur Fleet Services bij NedTrain.

Duurzaam gebouw

De NS maakt zich op diverse fronten duurzaam. Niet alleen rijden de treinen op duurzame, groene stroom, ook bij gebouwen zoals het Technisch Centrum staat duurzaamheid centraal. Het Technisch Centrum beschikt bijvoorbeeld over zonnepanelen, led-verlichting in de werkput onder het spoor en diverse water, energie- en afvalbesparende voorzieningen. Hiermee beschikt het Technisch Centrum over het vier sterren-label van BREEAM, welke staat voor de duurzaamheid van een gebouw.


Het eerder geopende Technisch Centrum Utrecht, die bijna gelijk is aan die van Den Haag.
Foto: Treinenweb

Bron: NedTrain