Mansveld kan boetes voor NS en ProRail laten oplopen bij wanprestatie

De boetes die NS en Prorail krijgen bij wanprestaties, kunnen oplopen als ProRail en of de Nederlandse Spoorwegen zich twee jaar op rij niet houden aan de afspraken. Staatssecretaris Mansveld schreef dat maandag aan de Tweede Kamer.

De oplopende boetes bij "herhaaldelijk slecht presteren" vormen een onderdeel voor de concessie van het hoofdrailnet voor de komende tien jaar. Al eerder was er een concept-versie van het besluit gepubliceerd waar belanghebbende organisaties op konden reageren, hierop is het besluit genomen om de verhogende boetes uit te mogen delen.

Boetebedragen

De boete bij een eerste overschrijding van de afspraken ligt voor de Nederlandse Spoorwegen op 500.000 euro. Bij een tweede keer loopt de boete op naar 750.000 euro, bij een derde keer zal de boete 1 miljoen euro kosten. De boetes voor NS zijn wel gelimiteerd, op 6,5 miljoen euro per jaar. Dat maximum is dit voorjaar meer dan verdubbeld.

Ook voor spoorbeheerder Prorail gelden er lagere boetes: 75.000 euro bij de eerste afwijking, 100.000 voor de tweede keer en 125.000 voor de derde keer. Het maximum voor het boetebedrag ligt voor ProRail op 2,75 mln euro per jaar.

Goede prestatie

Bij een goede prestatie kan de NS een beloning van het RIjk krijgen. Die kan oplopen tot 10 miljoen euro bij het ruimschoots halen van de afspraken over bijvoorbeeld klanttevredenheid en punctualiteit.

Bron: Nu.nl