'Spitstarief op spoor komt er niet'

Het invoeren van een spitstarief op het spoor lijkt onhaalbaar. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen het AD. Hoewel er nog een onderzoek loopt naar het omstreden plan, is de kans zeer zeker dat de plannen niet zullen worden ingevoerd.

Het idee voor het spitstarief werd in 2010 al bekendgemaakt. Al direct werd er vanuit de politiek een hoop kritiek geuit. Ook reizigers waren het niet met deze plannen eens.

Het plan voor een spitstarief is ontstaan in de nieuwe vervoersafspraken die de NS met staatssecretaris van Mansveld (PvdA; Infrastructuur) heeft gemaakt. Treinreizigers zouden daardoor in de spits tot tien procent meer voor hun kaartje betalen, terwijl deze buiten de spits 12 procent goedkoper zouden moeten worden. Hiermee zou de bedoeling zijn dat de treinen minder voller zouden raken omdat de NS vaak tegen de capaciteiten aanloopt.

Financiele redenen

Het afschieten van het idee zou volgens de NS te maken hebben met financiele redenen. Als het spitstarief niet wordt ingevoerd moet het ministerie honderd miljoen euro betalen over een periode van tien jaar, zeggen de ingewijden. "Het ligt voor de hand dat de NS het plan als 'niet haalbaar' bestempelt, zeker met die vergoeding in het vooruitzicht", aldus een bron in het AD.

De miljoenencompensatie werd in een vertrouwelijke afspraak uit 2011 geformuleerd. De deal kwam tot stand toen het ministerie drie jaar geleden afspraken maakte met de NS om de exploitant van de HSL-lijn van de ondergang te redden. De afspraak is vervolgens meegegaan naar de nieuwe vervoerconcessie.

Bron: FokNieuws