Mogelijke verkoop van Fyra V250-treinen in zicht

Volgens bronnen uit Italië zouden er in de nacht van 23 op 24 juni proefritten met een V250 hebben plaatsgevonden op het Italiaanse hogesnelheidstraject tussen Milaan en Turijn. De testen zouden plaatsvinden voor een mogelijke verkoop van de door de NS en Belgische NMBS afgedankte Fyra V250-treinstellen.

De verkoop is nog niet geheel zeker. In september zal er nog een proefrit plaats gaan vinden op het hogesnelheidstraject in Italië. De Italiaanse bouwer is inmiddels al met de NS overeengekomen dat ze de stellen terug willen nemen, maar de stellen staan nog steeds onaangeroerd op het emplacement van de Dijksgracht, net voor Amsterdam Centraal.

Als de overname doorgaat, zou dit kunnen betekenen dat een deel van de winst voor Ansaldobreda voor de verloop van de treinstellen door gaat naar de Nederlandse Spoorwegen.

In maart van dit jaar werd bekend gemaakt dat de NS met Ansaldobreda is overeengekomen dat zij al hun V250-stellen, die maanden lang aan de kant hebben gestaan vanwege vele defecten, terug zal sturen naar Italie. Hiermee wordt dan tevens een jarenlange lopende rechtszaak mee afgewend.


Een V250-trein in Rotterdam, tijdens een proefrit voor het toenmalige NS HiSpeed

Bron: Ferrovie (Italie)