Station Groningen-Noord krijgt eventjes naam terug

Station Groningen-Noord heet sinds woensdagmorgen tijidelijk weer Noorderstation. De buurtvereniging Noorderplantsoenbuurt heeft twee banieren gemaakt met de naam en die zijn opgehangen door stadshistoricus Beno Hofman.

Het station langs de spoorlijn Groningen-Roodeschool/Delfzijl is 130 jaar geleden geopend onder de naam Noorderstation, waarmee het aan de rand van de stad lag. Nadat er in 1973 nieuwbouw in de omgebing werd gerealiseerd werd de naam veranderd in Groningen-Noord.

Als overblijfselen van de oude naam bleven alleen de Noorderstationsstraat en het café in het stationsgebouw nog herinneren aan de oorspronkelijke naam. Buurtbewoners noemen het 'Noorderstation' nog steeds een vertrouwde naam in hun stad, waar ze het het station van Groningen het liefst het  'Hoofdstation' noemen. Deze naam is sinds vorig jaar december weer op de stadsbussen verschenen.

Inmiddels is er door de buurtvereniging wel een aanvraag bij ProRail gedaan om Groningen-Noord te hernoemen. Het hoofdstation van Groningen zal blijven heten zoals het is.

Bron: RTV Noord