Leiden en Gouda in actie tegen afsluiten station

De gemeentes van Leiden, Gouda en negen andere gemeenten komen in opstand tegen het afsluiten van stations met OVchipkaart-poortjes, meldt dagblad Trouw. Hierdoor zijn de passages van de ene kant naar de andere kant van de stad voor passanten afgesloten.

De NS wil dat mensen die uitsluitend de pasage gebruiken om naar de andere kant van de stad te gaan, een gratis kaartje uit de automaat halen, die hen dat recht geeft. Hiermee kunnen ze dan de OVchipkaart-poortjes vervolgens openen.

De gemeente Leiden is naar minister Schultz gestapt om de tourniquets onwettig te laten verklaren. Volgens hen had de NS een vergunning moeten aanvragen, omdat het station een onderdeel is van de looproute vanaf het centrum naar de unvisersiteit en het LUMC-ziekenhuis. Al jaren verzetten zij zich tegen de poortjes, die er plotseling opeens werden geplaatst, en daarbij nog steeds aanwezig zijn.

Ook station Gouda maakt bezwaar tegen de poortjes. Volgens hun is de onderdoorgang op het station een onderdeel van de looproute vanaf het centrum naar het Groene Hart ziekenhuis. De gemeente vindt het passagekaartje om uit de automaat te halen geen alternatief, omdat het veel tijd kost voor de reizigers. Ook heeft de regionale VVD-fractie heeft in het verkiezingsprogramma beloofd dat de poortjes zullen worden worden verwijderd.

Bron: Omroep West