Fyra-bouwer boos op Belgen

De fabrikant van de Belgisch-Nederlandse hogesnelheidtrein Fyra, AnsaldoBreda, beschuldigt de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS van een moddercampagne. De NMBS zou de conclusies van een deskundigenrapport over de toestand van de Fyra verkeerd hebben voorgesteld.

De Italiaanse treinbouwer verwijt de Belgische SPoorwegen ervan dat zij hen ernstige reputatieschade hebben toegebracht. AnsaldoBreda verzekert dat het alle noodzakelijke acties zal ondernemen om schadevergoeding te krijgen.

De treinbouwer ligt zowel met de Belgische als de Nederlandse Spoorwegen in de clinch over de V250 Fyra. Deze trein is vanwege ernstige gebreken al na een maand uit de dienst gehaald.

Rapport

AnsaldoBreda heeft het over het rapport van het Britse technische bureau Mott MacDonald, een van de rapporten waarop de NMBS en de NS zich baseerden om hun Fyra-contracten te verbreken. Volgens de Fyra-bouwer heeft de NMBS een „grondig gewijzigde versie” van het rapport vrijgegeven, waarbij de treinenbouwer ernstige reputatieschade zou hebben gekregen na de negatieve publicaties.

De NMBS benadrukt dat de beslissing om het Fyra-contract te annuleren niet alleen werd genomen op basis van het aangehaalde rapport.


De Fyra V250
(Foto: Treinenweb)

 

Bron: De Telegraaf