Mansveld: "NS moet overslaan stations verantwoorden"

De Nederlandse Spoorwegen moet voortaan door het stof gaan als een trein een station voorbij raast om vertraging te voorkomen. Volgens staatssecretaris Wilma Mansveld zou de NS op de website moeten uitleggen waarom een trein een station mist. Dat zei Mansveld dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Stientje van Veldhoven heeft staatssecretaris Mansveld tijdens het vragenuurtje stevig aan de tand gevoeld over de kwestie die door reizigersvereniging Rover bekend werd gemaakt. Volgens hen zouden er de laatste tijd teveel klachten komen over reizigers waarvan hun station werd overgeslagen, waarna ze via een volgend station weer terug konden reizen.

Van Veldhoven wou graag horen hoevaak de treinen een station voorbij rijden, en of de NS hiermee de punctualiteitscijfers mee willen beinvloeden.
”Het zal je maar gebeuren. In de stromende regen sta je te wachten op de trein. En dan rijd hij voorbij”, zei het kamerlid

'Olievlek verspreiding' tegengaan

De Nederlandse Spoorwegen zeggen dat het overslaan van een station slechts incidenteel is.Wanneer de treinen af en toe niet doorrijden, kan de vertraging zich als een ‘olievlek’ uitspreiden over het spoor, waardoor nog meer reizigers gedupeerd zouden raken. En het gebeurt alleen bij ‘ingrijpende incidenten’, bijvoorbeeld bij zelfmoord op het spoor.

Mansveld vindt dat de NSde reizigers tijdig hierover moet informeren, en dat zij niet de dupe zullen worden. De bewindsvrouw ontkende dat het voorbijrijden van een station te maken heeft met de beinvloeding van de punctualiteit. Meestal is al sprake van zo’n vertraging waardoor het overslaan van stations ook niet meer helpt.

Nooit vermeld

Met regelmaat schijnen er stations te worden overgeslagen. Dit gebeurt bij soms bij een vertraging van tien a vijftien minuten waarbij de stations Arnhem Zuid, Elst en Nijmegen Lent over worden geslagen. Als dit gebeurd wordt dit nooit vermeld bij de actuele vertrektijden van station Arnhem. Wel hoort dit omgeroepen te worden.

Bron: Treinreiziger