Minister steunt omstreden spotje voor orgaandonoren

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft aangegeven achter het omstreden wervingsspotje voor orgaandonoren te zitten. In de commercial rent een triathleet over een overweg waarbij er een trein nadert. Zowel de FNV Spoor als NS-machinisten hebben aangegeven zich te hekelen aan het spotje.

De bewindsvrouw vindt het 'een spannend en prikkelend filmpje' dat bedoeld is om jongeren aan te spreken. 'Daar sta ik volledig achter', voegt ze eraan toe. Het filmpje welke geregiseerd is door Dick maas is gemaakt in het kader van Donorweek die van 14 tot 20 oktober loopt.

Verkeerd voorbeeld

FNV-bestuurder Roel Berghuis heeft in eer eerdere reactie al laten weten dat het spotje een verkeerd beeld geeft. Volgens hem wekt het filmpje de indruk dat als je maar hard genoeg rent, je nog net voor een trein kan oversteken. Hij wil dat beeld juist voorkomen omdat het oversteken van een spoorovergang op het laatste moment elk jaar tot veel ongelukken leidt.

Inmiddels heeft de FNV Spoor inmiddels stappen genomen en zijn ze naar de Reclame Code Commissie gestapt en heeft een klacht ingediend bij het ministerie van Schippers, dat verantwoordelijk is voor het filmpje.

De minister heeft laten weten de reactie van de Reclame Code Commissie af te wachten.

 

Bron: AD