NS president-directeur Bert Meerstadt stapt op

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft Timo Huges benoemd tot nieuwe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Huidig topman Bert Meerstadt stapt per 1 oktober op. Dat laat de NS maandag weten.

De preseident-directeur heeft zelf aangegeven te willen stoppen.Volgens hem is hij toe aan een nieuwe stap. Carel van den Driest, president-commissaris van de NS, betreurt het opstappen van Meerstadt: "Wij zullen afscheid moeten nemen van een buitengewoon kundig en succesvol leider."

Sinds oktober 2001 stapt Meerstadt de diirectie van de NS in, waarna hij sinds 1 januari 2009 werd benoemd tot president-directeur.

"Met voldoening en plezier kijk ik terug op een intensieve periode waarin ons mooie bedrijf sterk is uitgebreid - zowel in het vervoer als op de stations - en vaak met veel publieke belangstelling is gevolgd. Ik ben dankbaar om samen met meer dan 30.000 NS-collega’s voor onze reizigers veel verbeteringen en vernieuwingen te hebben mogen realiseren", aldus Meerstadt in een reactie.

Ook staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) waardeert de inzet van Meerstad de afgelopen jaren. ''Hij stond voor zijn organisatie. Voor die houding en inspanningen waardeer en respecteer ik hem'', stelt ze maandag

De laatste tijd kwam Meerstadt in zwaar weer door de aanhoudende problemen met het Fyra-project, waar hij voorheen nog veel vertrouwen in had.

Vorig jaar al besloten
Bert Meerstadt had eind vorig jaar al besloten om zijn werkzaamheden bij de NS neer te gaan leggen, en hiermee zijn taak als president-directeur te willen gaan overdragen. Daarbij speelde het vertrek van voorzitter Wim Meijer van de raad van commissarissen en de komst van diens opvolger Carel van den Driest. Op verzoek van de raad van commissarissen is Meerstadt aangebleven tijdens de wisseling van dit voorzitterschap.

Volgens de NS heeft het vertrek van Meerstad niks te maken met het floppen van het Fyra-project.

Opvolger

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft Huges inmiddels benoemd tot de nieuwe topman van de NS, die per 1 oktober de taak van Meerstadt over gaat nemen. Op dit moment is Huges directievoorzitter van Koninklijke Bloemenveiling FloraHolland waar hij van 2006 tot 2008 directeur van van Bloemenveiling Aalsmeer Holland. De raad van commissarissen denkt in hem ''een uitstekende en ervaren opvolger'' te hebben gevonden. ''We zien ernaar uit om NS onder zijn leiding voor reizigers nog verder te verbeteren.”

Reacties
Op het vertrek van Meerstadt zijn veel reacties gekomen van maatschappijen die zich inzetten voor een 'goed spoor'.

Zo zegt Roel Berghuis van FNV-Spoor dat het vertrek van Meerstadt 'onafwendbaar' is. ''In de brief die we hebben gekregen wordt geen relatie met de problemen met de Fyra gelegd, maar we weten allemaal dat het Fyra-dossier te veel aan hem is blijven kleven.''

Ook Rover zegt dat het eraan zat te komen dat Meerstad op zou gaan stappen. ''Hij was verantwoordelijk voor de Fyra. Hij moet zijn biezen wel pakken. Wij hadden een goede verstandhouding met hem, maar het is niet anders." Het belangrijkste wat Rover erbij benadrukt is dat er wel een goed alternatief moet komen tussen Amsterdam en Brussel, die beter dan de huidige verbinding is.

Ook Beter OV is teleurgesteld over het vertrek van de NS-directeur omdat hij ''gedurende lange tijd een constante factor is geweest binnen de NS’'. Wel heeft de maatschappij hoge verwachtingen van Timo Huges. "Hij heeft veel ervaring in de logistiek, maar mist de oogkleppen die veel mensen bij het spoor nu eenmaal hebben''.

Bron: NU.nl