NS heeft oplossing voor blaadjes op spoor

In de strijd om het probleem van blaadjes op de rails op te lossen heeft een machinist van de NS een eenvoudige oplossing bedacht: de rails van tevoren met water besproeien.

De machinist bedacht dat de bladeren na enkele passages van treinen in het water oplossen als de rails eerst nat worden gemaakt. Nadat het uitestes werd bleek dat de man gelijk had. Blaadjes op het spoor zorgen elke herfst voor veel vertragingen. Zo hebben de wielen van de trein namelijk geen grip meer op het spoor en glijden deze door. Daarom rijdt de NS in de herfst vaker langzamer.

"Blij met de oplossing"
Ingrid Thijssen, directeur van het reizigersbedrijf van NS, is blij met de oplossing. "Wij vinden het fantastisch dat dit soort ideeën uit onze eigen organisatie komt. Wij zijn er achter gaan staan, hebben financieel geholpen en hebben samen met Slagter (de machinist) patent aangevraagd."

Ook spoorbeheerder Prorail is enthousiast: ''Fantastisch dat een machinist zulke betrokkenheid toont'', aldus directie-woordvoerder Michiel Haighton. "Wij volgen dit initiatief met grote interesse.''

Technieken
In de strijd tegen de blaadjes heeft de NS afgelopen jaren al nieuwe technieken toegepast, waaronder een anti-slip-blokkering op alle treinstellen, en een Sandite-gel die over het spoor wordt uitgesmeerd om het spoor stroever te maken. Deze gel moet elke dag opnieuw worden uitgesmeerd omdat het zijn werking anders verliest.

Bron: Nu.nl