Website NS onbereikbaar door cyber-terroristen

De website, reisplanner van de NS zijn vrijdagavond een uur beperkt bereikbaar geweest door een cyberaanval. Bij de aanval werd de site bestookt met vele aanvragen tegelijkertijd waarmee de verbinding dicht komt te slibben.

De cyberaanval die ook een DDOS-aanval wordt genoemd, vond plaats tussen ongeveer 20.45 uur en 21.45 uur. Volgens een woordvoerder van de spoorwegen hebben alle grote bedrijven wel eens last van dergelijke acties, dus ook de NS. De laatste dagen nemen de aanvallen op grote organisaties flink toe, waaronder op de ING Bank.

Volgens Ariën, redacteur van Treinenweb hebben de hackers het doel om naast het plat leggen van de site, ook de dienstverlening van een organisatie stil te leggen. "In dit geval is dit gelukkig alleen beperkt gebleven tot de websites en de reisplanners. Bij de INGbank was het crucialer. Daar werd ook het online betaalplatform iDeal getroffen en het systeem voor online bankieren, een belangrijke ader van deze organisatie is hiermee geraakt."

De woordvoerder van het vervoersbedrijf noemt de aanval vervelend, maar benadrukt dat de reisinformatie niet getroffen is. (Deze draait voor een zeer groot deel los van het internet, red.)
Daardoor hebben reizigers volgens hem waarschijnlijk weinig hinder ondervonden van de DDoS-aanval.

OV-Chipkaart
Ook TLS, de beheerder van de OV Chipkaart zei deze week tijdens een debat in de Tweede Kamer getroffen te zijn door een dergelijke aanval. Hierbij werd de site voor vier dagen onder vuur genomen, maar gebruikers hadden er geen last van. Ook is het OV-Chipkaart systeem zelf niet getroffen, waarbij er weinig schade was.

Een woordvoerder van NS liet dagblad Metro weten dat de treinvervoerder een noodscenario heeft klaarliggen mocht het OV-chipkaartsysteem onverhoopt uitvallen.

Bron: NOS