Kaartautomaat zonder eigenaar in Enschede

Al zeker een half jaar staat de kaartjesautomaat van de Deutsche Bundesbahn werkloos op het perron in Enschede. Het apparaat is stuk, maar de DB en de NS komen er niet overeen wie voor de kosten van de reparatie op moet draaien.

Kaartjes naar Gronau, Steinfurt, Münster of Dortmund koopt de treinreiziger bij de Duitse conducteur. Reparatie op korte termijn lijkt onwaarschijnlijk.

Deutsche Bundesbahn en de NS ruziën al tijden over de verantwoordelijkheid van de automaat. Het apparaat, met uitleg in Duits en Nederlands, is eigendom van de Duitsers, maar staat op grond van de Nederlandse Spoorwegen. Bij de entree naar het 'Duitse' perron vermeldt een bord van de NS welke regels hier aan de voet van het stadskantoor gelden op het grondgebied van NS. Het apparaat repareren op haar kosten wil de NS beslist niet, de Duitse collega's voelen er evenmin voor de kosten voor hun rekening te nemen.

Nu is het gevolg door deze strijd dus dat de niet werkzame automaat is inmiddels met verf versierd is (om het g**** woord achterwege te laten). Er is ook een waarschuwing in de lak gekrast: "Let op, slikt geld in, munten."
Ervaren reizigers richting Duitsland weten het al lang: een kaartje koop je in de trein. Dat geldt trouwens ook voor de man achter het loket van de NS. Wie zich daar meldt krijgt het ongevraagde advies een kaartje in de Duitse trein te kopen: is sneller én veel goedkoper.

Bron: Tubantia