Greenpeace zorgt voor atoomrel

De politie in Zeeland heeft vorige week een verdachte aangehouden die zou hebben gerommeld aan het spoor. De verdachte zou uit protest een gat hebben gegraven onder de rails, waar later deze week een kern-transport over heen zou rijden. Mocht een dergelijke trein ontsporen, dan zou dit tot een levensgevaarlijke kernramp geleid kunnen hebben.

Milieu-organisatie Greenpeace maakte vandaag bekend dat de aangehouden persoon bij Greenpeace hoorde, en dat het om een misluke protest-actie ging. De bedoeling was niet om het konvooi wagons te laten ontsporen.

Zo zou er volgens Greenpeace een kistje onder het spoor begraven worden met een reusachtige opblaasballon als vorm van protest. Ook zouden de deelnemende actievoerders op dat moment de trein toe seinen om vaart te verminderen.

De PVV zelf zegt woendens te zijn over deze actie. "Hoe haal je het in je botte kop om een treintoestel met kernafval te willen saboteren; dan zit er wel een hele grote steek bij je los", zegt PVV-Kamerlid Richard de Mos.

De politie, de KLPD, AIVD en de landelijk coordinator terrorismebestrijding zitten inmiddels op de zaak. De politie gaat met de Officier van Justitie overleggen wat er met de verdachte moet gaan gebeuren.