Grote bezuinigingen Belgische Spoorwegen

De komende tijd zijn er plannen dat er bij de NMBS, het Belgische spoorbedrijf flinke bezuinigingen gaan plaatsvinden. Zo heeft de directie van het bedrijf een bezuinigingsplan opgesteld dat 100 miljoen euro moet gaan opleveren. Het omvat onder andere het verwijderen van bijna 950 treinen uit de dienstregeling en het sluiten van 40 stations. Het plan wordt op 5 juli besproken.

De sluiting van 40 stations zal plaatsvinden op stations van het Belgische spoorwegnet waar minder dan 70 per dag mensen instappen. Zo worden er 327 treinen uit de dienstregeling geschrapt waar een dekkingsgraad van minder dan 5 procent is, en zullen ook 614 treinen die dekkingsgraad van 10 procent hebben staan op de lijst om geschrapt te worden. Ongeveer 25.000 mensen zullen getroffen worden door de versobering.

In totaal brengt het plan de spoorwegmaatschappij 100 miljoen euro op. De bezuinigingen moeten ervoor zorgen dat de al jaren verlies draaiende NMBS weer winstgevend te maken. Vorig jaar maakte het bedrijf een verlies van bijna 216 miljoen euro. Dat verlies was overigens de helft van het verlies in 2009. De bestuurder van de maatschappij geeft aan dat de directie de situatie betreurt voor de reizigers en dat het plan nog zeker niet definitief is.

Bron: Treinreiziger