Treinuitval door winter is fout in ontwerp

Volgens deskundigen zou de uitval van treinen vanwege het winterweer te maken hebben door een fout in het ontwerp. De fout is gemaakt door NS-ontwerpers, zeggen 'deskundigen' dinsdag in De Telegraaf.

Normaal gesproken wordt in de treinen de lucht van bovenaf aangezogen voor de koeling van electrische installaties, en loopt dit van boven naar beneden door een pijp. Echter gezien dit een zitplaats kost hebben de NS-ontwerpers gekozen om de lucht vanaf onderaan aan te zuigen. Op die manier is die hele pijp dan ook niet meer nodig.

Het gevolg is echter dat de koeling ook veel vuil aanzuigt van onderen, en zelfs sneeuw. Dit zou het hele systeem verstoren. Door het aangezogen sneeuw en vuil moeten filters worden vervangen en bij de oudere treinen moet zelfs de hele elektrische installatie vaak worden vernieuwd.

Een kwart van de treinen zou inmiddels dienst weigeren. De NS zegt in de krant niet te weten waardoor veel treinen uitvallen en wijst erop dat het om vrij nieuwe treinen gaat. De producenten zoals Siemens en Bombardier moeten volgens de NS daarom maar uitzoeken wat er aan de hand is.

Bron: Foknieuws