Vernieuwde station Groningen weer geopend voor reizigers
Na 64 dagen intensief werken en een hoop stremmingen is het Hoofdstation van Groningen op zondag weer overgedragen aan de reizigers. Alle treinen rijden weer, en iedereen kan vanaf nu gebruik maken van de nieuwe onderdoorgang waarmee die alle perrons met elkaar verbindt. Hiermee is het station van Groningen nu een doorgaand station geworden met minder kopsporen.
De nieuwe ondergrondse reizigerspassage die achter het monumentale stationsgebouw ligt, is niet alleen verbetering als het gaat om het bereiken van de perrons, maar ook een nieuwe verbinding tussen het centrum en de Rivierenbuurt. Voetgangers kunnen van zuid naar noord en terug via deze vrij toegankelijke reizigerspassage. Er staan hier paaltjes voor Arriva en poortjes om de perrons van NS te kunnen bereiken. De zuidelijke entree is wel in gebruikt maar nog niet af, omdat de gemeente Groningen daar nog het Zuidplein gaat bouwen.
Helaas traden er, net als bij bijna elke nieuwe ingebruikname, kinderziekten op tijdens de opening van het station. Zo bleek de lift naar de reizigerspassage nog enkele problemen te hebben, waardoor die momenteel buiten gebruik is. Een medewerker van ProRail heeft aangegeven dat deze zo spoedig mogelijk gerepareerd wordt.
Nieuwe doorgaande sporen
Tijdens de werkzaamheden die ruim 2 maanden geduurd hebben, zijn de sporen en de perrons verwijderd, en weer opnieuw teruggeplaatst. Er zijn nu sporen mét bovenleiding voor de NS-treinen, en een sporen zonder bovenleiding voor de Arriva-treinen. Een opvallend details is dat alle sporen nu doorgaande zijn. Dat betekent dat de treinen van Arriva niet meer per se moeten stoppen en keren, maar dat ze door kunnen rijden. De eerste 'doorgekoppelde' trein reed zondagochtend vanuit Bad Nieuweschans door naar Leeuwarden. Door die doorkoppeling hoeven mensen niet meer over te stappen en dat scheelt veel tijd.
Zo rijden de treinen vanuit Bad Nieuweschans geregeld door naar Leeuwarden en Eemshaven, en rijden de treinen vanuit Veendam door naar Delfzijl. Ook de perronindeling is aangepast. De perrons 1 tot en met 3 zijn bedoeld voor de Arriva-treinen, en de sporen 4 tot en met 7 zijn voor de NS-treinen. Hiervan zijn de sporen 4 en 5 bedoeld voor de Intercity-treinen in de richting van Zwolle, en de sporen 6 en 7 voor de Sprinters in de richting van Zwolle.
Aankomende werkzaamheden
De werkzaamheden op station Groningen zijn voorlopig nog niet klaar. Zo wordt er nog hard gewerkt om het nieuwe perronplein te realiseren op de plek waar vroeger de kopsporen van spoor 1 en 2 lagen. Ook wordt er de komende maanden gewerkt aan de voltooiing van de busroute naar het busstation en natuurlijk het busstation zelf. Als alles volgens plan verhuizen de bussen halverwege 2026 van de Stationsweg verhuizen naar de zuidkant van het station.
Fietsertunnel, fietsenstalling en afrondende werkzaamheden
Ook wordt er gewerkt aan een fietserstunnel onder het monumentale stationsgebouw door. Deze moet nog worden uitgewerkt vanwege de kwetsbaarheid van het monument. De verwachting is dat deze werkzaamheden nog zeker twee jaar duren. Ook een fietsenstalling in het station wordt momenteel nog afgebouwd.
Voor de rest zijn vinden er de komende periode nog een hoop afrondende werkzaamheden plaats. Zo verschijnen er nog diverse winkels en zullen er nog een aantal historische perronkappen worden teruggeplaatst.
De fotoreportage van het vernieuwde station Groningen kan je bovenaan dit artikel vinden als je naar links of rechts klikt.