DB Cargo gaat op Betuweroute proeven doen met automatisch rijdende locomotief

Duitse goederenvervoerder DB Cargo heeft een goederenlocomotief omgebouwd voor volledig geautomatiseerde inzet. In het Duitse Köln-Gremberg heeft DB Cargo een Siemens Vectron locomotief uitgerust met de nieuwste technologieën voor automatisch (ATO) en op afstand bestuurd treinverkeer (RTO).

Het project, in samenwerking met onder andere het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR), Hitachi en Remoot, markeert een belangrijke stap richting efficiënter en toekomstgericht railgoederenvervoer in Europa.

Innovatieprogramma

De ombouw maakt deel uit van het Duitse innovatieprogramma "Zukunft Schienengüterverkehr", dat wordt gefinancierd door het federale ministerie van Verkeer. Het doel daarvan is om innovatieve technologieën sneller in de markt zetten en zo het marktaandeel van het spoor in het goederenvervoer vergroten. Voor dit specifieke project is maar liefst ruim 18 miljoen euro aan Duitse overheidssteun vrijgemaakt.

Proefperiode

Vanaf oktober 2025 start een proefperiode van een jaar op de Nederlandse Betuweroute. Tijdens deze testfase neemt de automatische locomotief zelfstandig het optrekken, rijden, remmen en stoppen over. Veiligheid blijft voorop staan: er blijft een machinist aan boord, aangevuld met een extern toezicht- en bedieningsteam. Verschillende beladingsscenario’s worden getest, van zware ertswagens tot halfvolle ketelwagens. Uniek is dat ATO en RTO voor het eerst gecombineerd worden op een open spoorwegnet.

Volgens Dr. Sigrid Nikutta, bestuursvoorzitter van DB Cargo, biedt automatisering enorme voordelen: "Zelfrijdende treinen benutten het spoornet efficiënter, waardoor we meer capaciteit creëren en de kwaliteit verhogen. Deze primeur is een cruciale stap richting toekomstbestendig goederenvervoer per spoor in Europa."

Ook de Duitse verkeersminister Patrick Schnieder onderstreept het belang van dit project: "Automatisering is essentieel om de sector klaar te maken voor de toekomst. Het verlicht het personeel, biedt nieuwe werkgelegenheid en helpt ons inspelen op het tekort aan vakmensen. Bovendien draagt het sterk bij aan een duurzame logistiek: hoe meer goederen via het spoor, hoe minder CO2-uitstoot en verkeersdrukte op de weg."