Het Spoorwegmuseum stoot deel van collectie af

Het Spoorwegmuseum in Utrecht neemt afscheid van een deel van zijn treincollectie, meldt Treinreiziger.nl. Het gaat vooral om materieel wat dubbel in de collectie is, of in uitzonderlijk slechte staat is. Het gaat onder meer om een koprijtuig van een DDM-1 dubbeldekker, locomotieven en een slaaprijtuig.
Het museum is in 2020 gestart met een herziening van de collectie om deze beheersbaarder en sterker te maken. Materieel dat dubbel aanwezig is of in slechte staat verkeert, wordt afgestoten. De collectie waar het museum vanaf wilt staat vermeld in de landelijke Afstotingsdatabase.
Afstoting
Op de afstootlijst van de website staan onder meer een stuurstandrijtuig van een DDM-1 dubbeldekker uit 1985 gebouwd door het Duitse Talbot, een DD-AR rijtuig uit 1993, en een slaaprijtuig uit 1964 van Wagons Lits, gebouwd door Fiat. Ook de locomotief NS 1312, gebouwd in 1956 door Alsthom en nog in goede staat, wordt aangeboden. Opvallend is dat de diesel-elektrische Plan U (114) ook aangeboden werd via de afstotingsdatabase. Volgens het Spoorwegmuseum zijn veel van deze voertuigen ooit als donor aangeschaft en nooit zelfstandig tentoongesteld.
Ook staan er op de lijst een goederenwagon van het type SS, een ongevallenkraan, een gasketelwagen, maar ook losse objecten zoals knipsels uit kranten en weekbalden, een oude kaartmachine van de Stoomtramweg-Maatschappij Oldambt, Duitse historische spoorwegnetkaarten, diverse informatieborden en tal van andere objecten.
Het museum geeft aan dat erfgoedorganisaties als eerste in aanmerking komen voor het materieel. Zij kunnen de voertuigen als schenking ontvangen. Als deze partijen geen interesse tonen, wordt verkoop overwogen. Mocht er ook dan geen belangstelling zijn, dan zal het materieel uiteindelijk gesloopt worden.
Bron: Treinreiziger.nl