ProRail: Testperiode flitscamera's bij overwegen duurt langer

De testperiode van de flitscamera's bij overwegen duurt volgens ProRail langer omdat nog niet alle flitsers goed werken. (Foto: Treinenweb)
De testperiode van de flitscamera's bij overwegen duurt volgens ProRail langer omdat nog niet alle flitsers goed werken. (Foto: Treinenweb)

Spoorbeheerder ProRail begon in 2024 met de uitrol van flitscamera's bij overwegen in Nederland om de veiligheid te bevorderen. Echter zijn nog niet alle camera's actief, meldt de spoorbeheerder die ook verantwoordelijk is voor de veiligheid op het spoor.

Inmiddels zijn er volgens de spoorbeheerder 40 overwegen in Nederland waar flitscamera's aanwezig zijn of nog geplaatst moeten worden. Momenteel zijn er 31 daarvan geplaatst, maar enkele daarvan zijn vanwege technische redenen nog niet in gebruik genomen.

Technische problemen

De testfase van de nieuwe flitscamera’s bij overwegen verloopt op sommige locaties langer dan gepland. Tijdens deze fase blijkt soms dat bepaalde onderdelen, zoals lenzen of instellingen, nog niet goed functioneren, waardoor aanpassingen nodig zijn. Volgens ProRail-adviseur Marcel Donker is het de noodzaak dat de camera's voldoende goede beelden leveren die voldoen aan de eisen van het Openbaar Ministerie, zodat er door die camera's boetes kunnen worden opgelegd aan gemoderiseerd verkeer wat het rode licht negeert.

Op meerdere overwegen, waaronder in Borne, Twello, Susteren, Boxtel en Woudenberg, blijkt dat de flitskasten nog niet klaar zijn voor handhaving. Daarom worden op deze locaties tijdelijke borden geplaatst om weggebruikers te informeren dat de flitscamera's nog in de testfase zitten en dat er voorlopig geen boetes volgen.

Boetes

De boete voor het negeren van een rood licht bij een spoorwegovergang in Nederland bedraagt momenteel 310 euro voor bestuurders van auto's, motoren en vrachtwagens. Voor brom- en snorfietsers is de boete vastgesteld op 210 euro.

Voetgangers en fietsers die een rood knipperlicht bij een spoorwegovergang negeren, moeten 90 euro aftikken. Maar voor hen wordt de boete enkel opgelegd wanneer een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) de overtreding op heterdaad constateert. Met regelmaat wordt er door ProRail op diverse overwegen gecontroleerd.