ProRail zet flitscamera's in bij spoorwegovergangen

ProRail zet flitscamera's in bij spoorwegovergangen om rood-rijders te bekeuren. (Foto: Patrick Rasenberg)
ProRail zet flitscamera's in bij spoorwegovergangen om rood-rijders te bekeuren. (Foto: Patrick Rasenberg)

Binnenkort zullen weggebruikers die het rode licht bij een spoorwegovergang negeren geflitst worden en een boete opgestuurd krijgen. Op dit moment staat de eerste flitscamera in Bunnik, maar uiteindelijk zullen er 40 overwegen worden voorzien van de camera's.

Volgens ProRail worden al regelmatig boetes gegeven aan weggebruikers die het rode licht negeren, maar deze werden uitgeschreven door boa's op locatie. "Het negeren van de spoorweginstallatie leidt tot levensgevaarlijke situaties. We weten dat flitscamera’s dan werken: bij een eerdere proef in Hilversum is na een half jaar het aantal overtredingen met 50 procent afgenomen. Daar doen we het voor. De camera’s zorgen ervoor dat mensen hun gedrag veranderen. Zo wordt het spoor en de weg veiliger", legt Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail uit

Flitscamera's

Om dit soort levensgevaarlijke acties een halt toe te roepen is ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie gestart met het plaatsen van flitscamera’s bij spoorwegovergangen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geld beschikbaar gesteld voor de flitscamera’s die vanaf februari in dienst worden gesteld. Deze camera's zijn de afgelopen periode getest en slaat de camerabeelden op van weggebruikers die het rode licht negeren. Uiteindelijk zullen boa's de overtredingen bekijken en aan de hand van het kenteken een boete via het CJIB laten opsturen.

Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag maximaal 280 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding rekenen op een sanctie van 190 euro, maar ook fietsers en voetgangers kunnen door de boa's alsnog voorzien worden van een boete van rond de 90 euro.