Siemens bouwt waterstoftreinen voor Südostbayernbahn

Treinfabrikant Siemens Mobility is begonnen met de bouw van drie waterstof aangedreven Mireo Plus H-treinen voor de Zuidoost-Beierse spoorlijn (Südostbayernbahn). Deze moderne treinen zullen vanaf eind 2026 ingezet worden op het traject rondom Mühldorf in Opper-Beieren.
De nieuwe treinen, besteld door de deelstaat Beieren, vervangen de huidige dieseltreinen en zorgen voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot, lawaai en schadelijke uitlaatgassen. Ze zijn uitgerust met negen fietsplekken, ramen die mobiel bereik verbeteren en een lage instap voor extra comfort. Daarnaast zijn ze voorzien van het Europese treinbeveiligingssysteem (ETCS), wat de veiligheid en efficiëntie ten goede komt.
Mühldorf naar Burghausen
De waterstoftreinen zullen rijden op de 32,3 kilometer lange, niet-geëlektrificeerde route van Mühldorf via Tüßling naar Burghausen. Deutsche Bahn (DB) bouwt hiervoor in Mühldorf een elektrolysefabriek die volledig draait op groene stroom, waarmee de waterstof lokaal en duurzaam geproduceerd wordt. "We zijn trots dat we emissievrije mobiliteit mogelijk maken in onze thuisregio," aldus Andre Rodenbeck van Siemens Mobility. Ook DB ziet de nieuwe treinen als een belangrijke stap naar klimaatneutrale spoorwegen.
De Mireo Plus H is gebaseerd op het beproefde regionale treinplatform van Siemens en is beschikbaar in varianten op elektriciteit, batterij of waterstof. De waterstofversie gebruikt brandstofcellen op het dak en lithium-ionbatterijen onder de vloer. De trein levert een vermogen van 1,7 MW, haalt een topsnelheid van 140 km/u en heeft een bereik tot 1.200 km op één tank. Dankzij het slimme ontwerp van lichtgewicht aluminium, efficiënte energiecomponenten en aerodynamica, is de trein zuinig en milieuvriendelijk. Het bijtanken duurt slechts zo’n 15 minuten.
Al eerder werd bekend gemaakt dat er een dergelijk emIreo in de regio Berljn en Beieren in dienst werd gesteld.
Duurzaam alternatief
Waterstoftreinen worden gezien als een duurzaam alternatief voor dieseltreinen. Ze stoten tijdens het rijden alleen waterdamp uit en geen CO2 of stikstofoxiden, wat bijdraagt aan schonere lucht en minder klimaatimpact. Bovendien kunnen ze rijden op spoorlijnen zonder bovenleiding, wat hun inzetbaarheid vergroot. Dankzij de elektrische aandrijving produceren ze ook aanzienlijk minder geluid dan traditionele diesellocomotieven, een extra pluspunt voor omwonenden van de spoorlijn.