NS-conductrice loopt protestmars tegen geweld in OV

 (Foto: Priscilla van Barlingen)
(Foto: Priscilla van Barlingen)

In de strijd tegen agressie in het openbaar vervoer is NS-hoofdconductrice Priscilla van Barlingen begonnen met een wandeltocht van ongeveer 500 kilometer. Hiermee wil ze aandacht vragen tegen de  toenemende agressie naar treinpersoneel.

"Gister ben ik nog uitgescholden door acht jongens die geen kaartje hadden. Gescheld, gedreig, het is aan de orde van de dag", vertelde Van Barlingen maandag voor aanvang van haar wandeltocht tegen NH Nieuws. Hiermee benadrukt ze dat dit een serieus probleem is. Zo werden er vorig jaar 1.042 gevallen van agressie tegen spoorwegpersoneel gemeld, 8 procent meer dan in 2022. Tegenover de NOS laat ze weten dat ondanks de agressie tegen OV-personeel ze gewoon haar baan blijft uitvoeren. "Het is nog steeds de mooiste baan die er is. En dat moet ook zo blijven. Daarom doe ik dit."

Wandeltocht

Het aantal van 500 kilometer is niet zomaar bedacht, voor elke keer dat er in 2023 spoorwegpersoneel is uitgescholden, bedreigd of mishandeld is, loopt ze een halve kilometer. Haar route loopt langs 20 stations die ze vanaf afgelopen maandag tot en met 14 juli aandoet. Voor de tussentijd heeft ze momenteel bij anderen al slaapplek gevonden. Het eindpunt komt na een lange wandeltocht uit bij Den Haag.

Haar wandeltocht begon afgelopen maandag van Den Helder naar Alkmaar. Helaas begon deze dag met een tegenslag waardoor ze vanwege de warmte temperaturen de trein besloot te nemen tussen Schagen en Heerhugowaard. "Het is voor mij niet verstandig om het stuk in de volle hitte van Schagen naar Heerhugowaard te lopen. Het is niet bebouwd gebied, dus ik heb ook geen back-up als er wat fout gaat", vertelt ze op Facebook. Hoewel ze daar wel van baalt belooft ze die afstand van +/- 13 kilometer wel weer lopend in te halen.

Op haar website is haar route te vinden die ze aflegt, en ook social media platform X houdt ze haar avontuur bij. Voor vandaag staat Alkmaar - Amsterdam op de planning en morgen Amsterdam - Utrecht.