Werkzaamheden Amsterdam Centraal gaan nieuwe fase in

De werkzaamheden aan Amsterdam Centraal gaan een nieuwe fase in. (Foto: ProRail/ZJA)
De werkzaamheden aan Amsterdam Centraal gaan een nieuwe fase in. (Foto: ProRail/ZJA)

Vanaf zaterdag 29 juni gaat de verbouwing van station Amsterdam Centraal een nieuwe fase in. Dit houdt in  dat de sporen 14 en 15 maandenlang niet beschikbaar zijn voor treinverkeer. Als gevolg hiervan sluit ProRail met ingang van 24 juni 2024 ook een groot deel van de Oostelijke reizigerstunnel aan de IJ-zijde van het station.

Reizigers zullen gaan merken dat er de komende periode aangepaste looproutes zullen zijn, en dat er op 29 juni de gehele dag geen treinen van, naar en via Amsterdam Centraal rijden, en dat er beperkt treinverkeer mogelijk is van 30 juni t/m 1 juli. Internationale treinen rijden deze drie dagen ook via een aangepaste dienstregeling en stoppen niet op Amsterdam Centraal.Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek de reisplanner te raadplegen en rekening te houden met extra reistijd.

Werkzaamheden

Op 29 juni 2024 gaan de sporen 14 en 15 uit dienst. Aannemer Dura Vermeer gaat deze sporen weghalen en zal vervolgens in juli starten met het demonteren van de eerste spoorbrug aan de Oostkant van het station. Ook passen zij de bovenleiding op bepaalde punten aan. Van 2 tot en met 5 juli volgt Strukton met het indrukken van de damwanden voor de bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de oostkant van het station. Ook starten zij met het verleggen van de kabels en leidingen. Hiervoor moeten zij ook de Oostelijke reizigerstunnel aan de IJ-zijde afsluiten. Dat gebeurt al op 24 juni.

Als het spoor buiten dienst is, wordt er meteen gebruikgemaakt van slim combineren van werkzaamheden. Zo gaat aannemer BAM tussen de Dijksgracht en Watergraafsmeer het spoor vernieuwen en voert VolkerRail onderhoud uit aan de Singelgrachtbrug, de spoorbrug die aan de westkant van het station ligt. Op zondag 30 juni worden de sporen 1 en 2 weer in gebruik genomen. Dit geldt ook voor de trap vanaf deze sporen direct naar het voorplein. Ondertussen werkt aannemer BAM door om de entree van de westelijke reizigerstunnel aan centrumzijde af te bouwen.

Aangepaste dienstregeling

Van 24 juni t/m 28 juni rijden tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal en Enkhuizen en Amsterdam Centraal minder treinen. Van 2 juli t/m 7 juli rijden er minder treinen tussen Amsterdam Centraal en Hilversum/Almere. Op andere trajecten zijn er wijzigingen in de dienstregeling en in vertrek/aankomst-sporen.

Minder liften en moeilijker bereikbaar

Met de afsluiting van een groot deel van de Oostelijke reizigerstunnel komt ook de toegang tot diverse perrons met de lift aan die zijde te vervallen. De liften in de westelijke reizigerstunnel zijn nog wel beschikbaar, deze zijn te bereiken via de IJ-zijde van het station. Dit heeft als gevolg circa 10 minuten extra looptijd. Met bewegwijzering worden aangepaste looproutes aangeduid en er worden extra medewerkers ingezet om de drutke te beheersen.

Reizigers die aangewezen zijn op een lift wordt aangeraden om zoveel mogelijk via één van de andere Amsterdamse stations te reizen. Bij reizigers die gebruikmaken van NS Reisassistentie wordt hier automatisch rekening mee gehouden. Verwachting is dat de entree van de westelijke reizigerstunnel aan centrumzijde begin 2025 gereed is.