ProRail gaat derde spoor bij Beilen verwijderen

Het station van Beilen waar het derde spoor zal verdwijnen. (Foto: Gouwenaar)
Het station van Beilen waar het derde spoor zal verdwijnen. (Foto: Gouwenaar)

Het derde spoor op station Beilen zal verdwijnen. Dit is een spoor wat enkel gebruikt wordt als wachtspoor en bevat geen perron. Voor reizigers zal er daarom weinig veranderen. Met de sanering van het weinig gebruikte spoor hoopt ProRail dat het spoor minder storingsgevoeliger zal worden.

Volgens critici zijn er met de verwijdering van het spoor straks weinig mogelijkheden om tijdens calamiteiten andere treinen tijdelijk te kunnen 'parkeren' als er het een en ander door de verkeersleiding bijgestuurd dient te worden. Het derde spoor daar is een spoor met een lengte van een halve kilometer waar je bij incidenten aardig wat treinen op kwijt kan.

Inmiddels is er vorig jaar in Hoogeveen ook een derde spoor verwijderd, en is daar een nieuwe spoorboog aangelegd waardoor treinen sneller kunnen rijden.

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan het spoor bij Beilen zullen dit jaar of volgend jaar van start gaan. Deze worden uitgevoerd door spooraannemer Strukton. Het gaat om een massaal project waarbij niet alleen een spoor verwijderd zal worden, maar ook wordt vernieuwd. Het gaat in totaal om dwarsliggers over een lengte van een anderhalve kilometer, 7 kilometer aan rails en acht spoorwegovergangen wat vernieuwd moet worden. Uiteindelijk moeten de werkzaamheden in november 2025 uitgevoerd zijn.